Головна  →  Офіційні новини  →  18 квітня 2024

Департаменти КМДА представили проєкти імплементації елементів безбар’єрності в міські цільові програми на 2024 рік

Департаменти Київської міської державної адміністрації представили результати роботи з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні за 2023–2024 роки та обговорили плани, щоб скоординувати свої дії на друге півріччя 2024 року. Для цього за дорученням Київського міського голови Віталія Кличка у столиці пройшов перший проєктний семінар «Впровадження безбар’єрності та доступності у м. Києві: перспективи та виклики на друге півріччя 2024 року».

У семінарі взяли участь представники та представниці КМДА, Київради, районних в місті Києві державних адміністрацій, а також експертного та громадського середовища. Обговорювали сфери охорони здоров’я, соціального захисту та ветеранської політики, транспортної та житлово-комунальної інфраструктури, розвитку зелених зон і цифрової доступності. Про це повідомила заступниця голови КМДА зі здійснення самоврядних повноважень та відповідальна за впровадження безбар’єрності в Києві Марина Хонда.

«Наша мета – створити в Києві середовище, де кожному жителю буде комфортно. Зараз українське суспільство відходить від того, що безбарʼєрність – це лише про відсутність фізичних перешкод у вигляді облаштування пандусів та підіймачів. Це набагато ширше поняття, що стосується кожного. У Києві майже 580 тисяч пенсіонерів за віком. Понад 120 тисяч дітей до 7-ми років. Окрім того, в Києві майже 13 тисяч дітей з інвалідністю. Близько 48 тисяч родин із дітьми до 3-х років, і умов безбар’єрності потребують всі члени сім’ї, які супроводжують дитину. Зрештою, для кожної людини мають бути створені належні умови, щоб вона могла користуватися послугами й інфраструктурою безперешкодно», – розповіла Марина Хонда.

Вона додала, що за даними Київського міського центру медико-соціальної експертизи, лише за 2023 рік інвалідність встановлено майже у 8,5 тисяч дорослих. Із них найбільше людей отримали інвалідність через порушення опорно-рухового апарату – понад 3 700. Друга найбільша група з призначення інвалідності, а це понад 1 500 людей, – через ментальні порушення. Наявність показань на отримання крісла колісного встановлено в майже 1 400 людей, інвалідність через ампутацію – в 625 людей.

«Також ми очікуємо на повернення до Києва понад 100 тисяч Захисників та Захисниць. Ця цифра теж повинна нас всіх тримати в тонусі. Ми вже готуємось до того, що їх потрібно буде інтегрувати в цивільне життя і забезпечити всіма необхідними послугами. Утім, на жаль, якщо аналізувати досвід АТО, приблизно 5% учасників та учасниць бойових дій надалі встановлюють інвалідність 1 чи 2 групи. І про це ми теж маємо пам’ятати», – зазначила Марина Хонда.

Ініціювала проведення проєктного семінару Київська міська державна адміністрація. Співорганізаторами заходу виступили громадська спілка «Ліга сильних» та громадська організація «Центр розвитку міст».

У межах проєктного семінару учасники обговорили виконання Плану заходів на 2023–2024 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року у м. Києві. Також представили звіти та плани щодо імплементації елементів безбар’єрності в міські цільові програми.

Крім того, програма семінару передбачає, що департаменти КМДА розберуть кейси та напрацюють спільні пропозиції щодо ефективної роботи із забезпечення безбар’єрності на друге півріччя 2024 року.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку