Головна  →  Офіційні новини  →  29 березня 2024

Ігротерапія для відновлення психологічного здоров’я Захисників і Захисниць України

Тривала психологічна травматизація згубно діє на творчий потенціал людини, її продуктивність та самоефективність (розуміється як ефективність особистості, почуття самоповаги, уміння вирішувати життєві проблеми). При такому негативному впливі у людини помітно знижується ентузіазм, креативні задуми майже не виникають.

Відчутно змінюється внаслідок травматизації ще одна особистісна сфера - ставлення до оточення. Втрачається толерантність, знижується здатність до прийняття інших з усіма їхніми особливостями, що призводить до погіршення якості спілкування та взаємодії, а інколи викликає бажання взагалі ізолюватися.

Тому одним з критеріїв відновлення психологічного здоров’я є можливість підтримання продуктивності та самоефективності особистості, оновлення здатності до самореалізації, підвищення креативності у ставленні до власного життя. Також важливим критерієм у відновленні психологічного здоров’я є здатність комунікувати, встановлювати контакти і підтримувати комфортну, продуктивну взаємодію з оточуючими.

Для відновлення психологічного здоров’я Захисників і Захисниць України паралельно з лікувальним процесом в одному із медзакладів міста Києва працівники Київського міського Центру соціальної, психологічної, професійної та трудової реабілітації «Аскольд» проводять заняття з ігротерапії. Пілотний проєкт соціальної та психологічної реабілітації військовослужбовців ініційований заступницею голови Київської міської державної адміністрації з питань здійснення самоврядних повноважень Мариною Хондою, а постійний пошук нових передових методів для такої терапії та їх впровадження під час лікування демонструє позитивні результати.

Зокрема ігротерапія є ефективним інструментом, який активно використовується фахівцями Центру реабілітації «Аскольд» в інтегративному процесі відновлення психологічного здоров’я наших Захисників та Захисниць і сприяє підвищенню самооцінки, самоефективності, активізує креативність, а також гра допомагає вільніше виражати емоції, посилює емоційні зв’язки при спілкуванні і допомагає взаємодії з оточуючими.

Перейти до спискуВерсiя для друку