Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Департамент соціальної та ветеранської політики
офіційний вебпортал

Проблемні питання опіки та піклування

Опубліковано 20 вересня 2023 року о 14:54

20 вересня відбулася спільна нарада з представниками Міністерства соціальної політики та національної соціальної сервісної служби, участь в якій взяли заступниця директора Департаменту соціальної політики КМДА Світлана Назаренко та представники всіх районних управлінь соціального захисту населення м. Києва. Головною темою наради були проблемні питання, пов’язані з опікою та піклуванням над повнолітніми недієздатними особами та особами, цивільна дієздатність яких обмежена.

Опіка та піклування встановлюються державою з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов’язки. Станом на сьогодні у місті Києві проживає 4204 повнолітні недієздатні особи, які потребують опіки та піклування.
На жаль, законодавство у сфері забезпечення опіки та піклування над такими особами є неузгодженим і певною мірою застарілим, у зв’язку з чим органи опіки та піклування не можуть повністю задовольнити всі потреби повнолітніх недієздатних осіб.
До проблемних питань, з якими доводиться стикатися органам опіки та піклування, належать зокрема встановлення статусу для недієздатної особи, відсутність можливості перевірити чи жива така особа, якщо вона змінила місце проживання, відсутність можливості надати недієздатній особі допомогу, якщо у неї помер опікун.
Зокрема, законом не визначено, який статус має особа після закінчення строку дії рішення суду про визнання її недієздатною, якщо в суді вже є клопотання про подовження цього ж рішення. Немає відповідного документу, який регулює, в який саме суд має звернутися особа про подовження терміну дії рішення суду по визнання особи недієздатною у разі зміни місця проживання. Взагалі, у разі зміни місця проживання таких осіб, у органів опіки  та піклування немає можливості з’ясувати, чи ця людина ще жива, чи живий її опікун, чи отримує вона пенсію чи державну допомогу. Таких осіб також неможливо зняти з обліку.
Ще більшою проблемою є смерть опікуна. Якщо у недієздатної особи помер опікун і немає нікого, хто б міг його замінити, такій особі неможливо переоформити пенсію з опікуна на недієздатну особу. Органи опіки та піклування не мають таких повноважень, оскільки Пенсійний фонд наголошує, що з питань пенсійного забезпечення може звертатися лише фізична особа – опікун або соціальний заклад, в якому перебуває недієздатна особа.
Не врегульовано законодавством і питання надання медичної допомоги недієздатним особам, у яких немає опікуна і які відмовляються від поселення до будинку-інтернату або на лікування до КНП «Психіатрія».
Немає можливості на законних підставах визнати особу недієздатною і призначити їй опікуна чи піклувальника, якщо вона себе не визнає хворою і від судово-психіатричної експертизи відмовляється. Звернення до суду не дає можливості вирішити питання, оскільки суди закривають такі провадження, посилаючись на практику Європейського суду з прав людини. Є непоодинокі випадки, коли до органів опіки та піклування звертаються сусіди осіб, що страждають на психічні розлади, створюють у своїх квартирах аварійні ситуації, роблячи життя сусідів нестерпним.
Проте, аби визнати таку особу недієздатною або обмежено дієздатною та надати їй допомогу у вирішенні повсякденних питань, потрібно надати завірені копії її документів, оригінали довідок про стан здоров’я, амбулаторну карту (якщо особа не перебуває на обліку у психдиспансері) тощо. При цьому така особа хворою себе не визнає, надати документи чи пройти лікування відмовляється. І орган опіки в такому випадку не може по факту зробити нічого. Адже відомості про стан здоров’я є персональними даними, захищеними законом. Примусити особу пройти обстеження ніхто не може. А сама вона вчиняє дії, небезпечні як для її життя і здоров’я, так і для оточуючих.
Згідно закону орган опіки та піклування має право звернутися до суду про визнання неадекватної особи недієздатною, але у законодавстві відсутні рекомендації щодо підготовки заяви до суду, накопичення доказової бази (особливо, якщо особа одинока, не має паспорта, індивідуального податкового номера, а медична документація, діагноз і факт її перебування на обліку у лікаря-психіатра органам опіки недоступні і захищені Законом України «Про інформацію»).
Іншою проблемою для органів опіки та піклування є отримання пенсії недієздатних осіб: деякі поштові відділення не видають кошти опікунам, вказуючи, що рішення суду про встановлення опіки та призначення їх опікунами, посвідчення опікуна недостатньо для підтвердження повноважень на отримання коштів підопічного. Також відсутні законодавчі підстави та критерії, якими має керуватися орган опіки та піклування, під час надання чи відмови у наданні дозволу на здійснення правочину (зокрема, купівлі-продажу і т.д.).
Всі ці проблемні питання не дають можливості повною мірою забезпечити права та інтереси повнолітніх недієздатних осіб і потребують врегулювання на законодавчому рівні.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux