КМДА Київська міська державна адміністрація


6 квітня 2018

У КИЄВІ РОЗПОЧАВСЯ ПРОЦЕС РЕФОРМУВАННЯ ІНТЕРНАТНИХ УСТАНОВ

У КИЄВІ РОЗПОЧАВСЯ ПРОЦЕС РЕФОРМУВАННЯ ІНТЕРНАТНИХ УСТАНОВ

У столиці стартував процес реформування системи інституційного догляду за дітьми. Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив директор Департаменту соціальної політики Юрій Крикунов.
"Київ став першим містом в Україні, який на рівні рішення міської ради затвердив Регіональний план реформування та трансформації інтернатних закладів для дітей з інвалідністю. Щоб не було ніяких думок, які іноді існують, жоден квадратний метр споруд, землі, які належать інтернатним закладам, не буде передано в приватну власність. З тим, щоб унеможливити це, Київська міська рада прийняла рішення про мораторій, що стосується земельних ділянок або споруд, які належать інтернатним закладам міста Києва. Жодна дитина, яка сьогодні перебуває в інтернатному закладі і потребує інституційного догляду, не буде виселена на вулицю", - наголосив Крикунов.
За його словами, Регіональний план передбачає перегляд інституційного догляду та виховання дітей-сиріт у сім’ях та будинках сімейного типу. Також у планах - створення розвинутої системи соціальних послуг, яка відповідатиме потребам сімей і дітей.
"Наша ідея в тому, що сама система має змінитися, що інтернатні заклади мають бути трансформовані і перетворені. Ми хочемо, щоб вони були більш відкритими та прозорими. Діти, які навчаються і проживають у цих закладах, мають отримати легший доступ до міської інфраструктури, так само як міська громада мусить мати більше інформації про те, в яких умовах живуть ці діти", - зазначив він.
Крикунов зауважив, що у столиці в 26 інтернатних закладах виховується близько 4600 дітей.
Як зазначила заступник директора Департаменту соціальної політики Людмила Черкашина, реалізація плану реформування запланована в три етапи.
"Цей документ - це стратегічний план діяльності багатьох галузей міського господарства, передусім системи освіти, системи охорони здоров’я, системи соціального захисту. Він направлений на те, що, попри реформування інституційних установ, ми маємо розвинути систему послуг. І на це нашим документом передбачено дуже велику частину заходів. План складається з трьох етапів реалізації: перший етап - організаційний, він пов’язаний з тим, що ми вивчаємо ситуацію на сьогодні, ми створюємо методологію, за якою рухатимемося, і визначаємо той сектор комунальний і приватний, який дотичний до вирішення питань. На сьогодні ми маємо створити і мати чітку уяву, які структури надають послуги в системі освіти та соціальної сфери", - розповіла вона.
За її словами, на другому етапі заплановано здійснити оцінку, розробку та реалізацію планів реформування 7 інтернатних закладів.
"На другому етапі, якраз за підтримки проекту Світового банку, буде здійснена трансформація перших семи установ - це п'ять установ системи освіти і дві інтернатні установи системи соціального закладу. Далі після 2020 року, враховуючи весь напрацьований досвід, буде здійснена трансформація решти установ. Усього в Києві на сьогодні функціонує 26 установ, і ми ставимо для себе амбітну мету, що після 2025 року на території міста не існуватимуть установи, в назві яких зустрічається слово "інтернат". Але ми не говоримо про те, що ми їх закриваємо. Ми говоримо про те, що на базі таких установ мають бути створені потужні заклади з різними послугами", - наголосила Черкашина.
Вона додала, що однією з таких послуг, яку потрібно розвинути у столиці, є послуга денного догляду. "У Києві понад тисячу дітей потребують такої послуги, однак не всі комунальні установи надають таку послугу. Тому ми звертаємося до представників приватного сектору, аби вони долучалися до реалізації цієї мети", - сказала Черкашина.
Регіональний план розроблено у рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», що фінансується Міжнародним банком реконструкції та розвитку. Координує проект на рівні міста Києва Міністерство соціальної політики та КМДА.
Також на прес-конференції як представник громадськості та батьківської спільноти була присутні Ірина Крезуб, співзасновниця ГО "З теплом у серці". За її словами, найбільше хвилювання у батьків дітей з особливими потребами з приводу реформи викликано недостатньою інформованість та відсутністю роз’яснень.
«Ми дуже вдячні департаменту соціальної політики, що почали проводити зустрічі з батьками,на яких є можливість висловити думки та свої побажання. Адже реформи передбачають покращення та удосконалення і на нашу думку перебування вихованців інтернатних закладів ні в якому разі не повинні погіршитися. Ми маємо надію, що ці робочі комісії, які формуються при Департаменті, будуть корисними та результативними. І завдяки спільній праці та зусиллям наше реформування в місті Києві буде прикладом для інших міст», - підсумувала Ірина Крезуб.
Відео з прес-конференції дивіться тут: https://www.youtube.com/watch?v=1dh1yHN93lI&feature=youtu.be



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.