Головна  →  Події  →  28 березня 2018

Зміни у Законі про аліменти

6 лютого набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

Сьогодні, 28 березня, у стінах Департаменту соціальної політики відбулась спільна нарада з цього приводу між представниками управлінь праці та соціального захисту населення районних в місті Києві державних адміністрацій та керівниками районних відділень державної виконавчої служби. Метою зустрічі було обговорення проблемних питань, пов’язаних зі стягненнями та виплатою аліментів.
Відповідно до Закону, запроваджено нові засоби примусового виконання рішень відносно боржників, які мають заборгованість із сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців. Зокрема, встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві виїзду за межі України, у праві керування транспортним засобом, у праві користуватися вогнепальною мисливською чи пневматичною зброєю та у праві полювати.

Крім того, передбачено новий вид адміністративного стягнення – суспільно-корисні роботи. Вид цих робіт визначатиметься відповідним органом місцевого самоврядування.

Відповідно до Порядку призначення та виплат тимчасової державної допомоги дітям (затвердженого Кабінетом Міністрів України від 22.02.2006 №189), тимчасова допомога призначається у разі, коли рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які законом може бути звернено стягнення.

У цьому випадку стягувач направляє заяву до відповідного органу державної виконавчої служби для отримання довідки про неотримання аліментів за останні шість місяців. Разом з цими документами потрібно пред’явити рішення суду про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину до органу соціального захисту населення. І тоді на підставі вищезазначених документів один із батьків може отримати тимчасову допомогу на утримання дитини.

Якщо виявлено, що один з батьків може утримувати дитину або місце проживання одного з батьків встановлено, орган соціального захисту населення звертається до суду із заявою про стягнення суми сплаченої тимчасової допомоги, яка в подальшому зараховуються до державного бюджету.

Таким чином на нараді обговорювалися варіанти співпраці виконавчих служб з управліннями праці та соціального захисту, а також всі нюанси, щодо проблемних питань, які виникають при реалізації заходів, передбачених вищевикладеними нормативними актами.

Перейти до спискуВерсiя для друку