КМДА Київська міська державна адміністрація


9 жовтня 2017

Перші результати занять у Школі позитивних батьків

Перші результати занять у Школі позитивних батьків

За результатами тренінгів у Київському міському центрі реабілітації дітей з інвалідністю 40 сімей, які виховують дітей з особливими потребами, отримати базу знань та навичок щодо реабілітації власних дітей в домашніх умовах.

Зокрема, родина Томашевих отримала домашнє завдання оцінити домашній простір на доступність, виявити перешкоди для дитини та усунути їх, дати дитині самостійність у виконанні домашнього завдання з алгебри та взяти до рук гребінця та спробувати розчесатися. Результати виявилися шаленими — п'ятнадцятирічна Катерина вперше самотужки виконала домашнє завдання, а мама в цей час мала змогу зайнятися побутовими справами. А безпосередньо на тренінгу Катерина взяла до рук гребінця та розчесала своє довге волосся — емоції присутніх були неперевершені!

У восьмирічної Олександри Самусєвої завдання виявилися дещо складнішими, якщо для харчування з виделки їй та батькам доведеться ще добре попрацювати, то пиття з чашки та роздягання вона освоїла залюбки.

Такі успіхи дітей пов'язані з тим, що батьки під час навчання чітко поставили ціль, яка для дитини є пріоритетною у цей період життя, наприклад, самотужки харчуватись виделкою. А для виконання цієї цілі варто створити дорожню карту з етапів виконання цілі, бо в деяких випадках, це може зайняти декілька років, і починати варто, наприклад, з піднімання чи відведення руки, підбору індивідуальної вилки, роботи з фізичним реабілітологом, психологом  тощо.

За словами батьків, найбільша цінність таких тренінгів, що вони змінюють уяву та цінності самих батьків, які почали розуміти, що власній особливій дитині варто давати більше власного простору та свободи в діях, а вони, батьки, завдяки знанням мають ним допомагати освоювати навички самообслуговування.
По завершенню тренінгів батьки можуть застосувати свої знання на практиці не лише для власної дитини, а й передавати їх іншим родинам. Для цього на базі  Київського міського центру реабілітації дітей з інвалідністю працює тренінговий центр, у якому батьки та фахівці  обмінюватимуться методиками та маніпуляціям в реабілітації дітей в домашніх умовах.

Проект реалізується благодійною організацією «Позитивні жінки» у партнерстві з Київським міським центром реабілітації дітей з інвалідністю за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та PACT.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.