Головна  →  Офіційні новини  →  22 вересня 2017

Столичні інтернати планують реформувати за сім років – Юрій Крикунов

  

У Києві затверджують план реформування, перепрофілювання та трансформації дитячих інтернатних закладів. Проект відповідного рішення погодили депутати на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту.

Заступник постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я,  директор Департаменту соціальної політики КМДА Юрій Крикунов інформує, що документ розроблено відповідно до Договору про співробітництво між Світовим Банком, Мінсоцполітики України та виконавчим органом Київради (КМДА), у рамках  проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

«У  Києві в 28 інтернатних закладах виховується майже 4600 дітей. З них, 282 дитини-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування. Майже чотири з половиною тисячі дітей, що перебувають в інтернатах, мають порушення психофізичного розвитку, близько двох тисяч — є дітьми з інвалідністю. При цьому кількість дітей, зарахованих в інтернати, щороку зростає. Цей проект рішення передбачає перехід інституційного догляду та виховання дітей-сиріт в сім'ях та будинках сімейного типу. В першу чергу, ми повинні проінспектувати заклади та зрозуміти, як соціалізувати ту чи іншу дитину. Як вона може знайти себе поза межами інтернатних закладів, або не знайти, – зазначив Юрій Крикунов.

Реалізація плану реформування  відбуватиметься у три етапи протягом ‎2017 - 2025 років. 

На першому, підготовчо-організаційному етапі, передбачається протягом найближчих 5 місяців  створити координаційні структури, підготувати пропозиції щодо вдосконалення системи соціальних послуг сім'ям з дітьми.  

На другому – здійснити розробку та реалізацію планів реформування 7 інтернатних закладів. Це має відбутися протягом ‎2018-2020 років. Третій етап – підсумковий.

«За період ‎2021-2025 років столиця має реформувати ще 14 інтернатних закладів міста. За результатами реалізації третього етапу, буде припинено влаштування дітей віком до трьох років у заклади інституційного догляду за дітьми. Діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, влаштовуватимуться до сімейних форм виховання», - пояснює Юрій Крикунов.

Очікується, що в місті буде створено розвинуту систему соціальних послуг, яка відповідатиме потребам сімей і дітей.

Проект рішення мають розглянути депутати на одному із засідань Київради.

Юрій Крикунов наголошує, що дана реформація реалізується виключно на користь дітей. 

Перейти до спискуВерсiя для друку