Головна  →  Події  →  14 грудня 2016

У п’ятницю 9.12.2016 відбулась колегія Департаменту соціальної політики виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

1. Розглянули питання про стан своєчасної виплати заробітної плати на підприємствах, установах та організаціях м. Києва. Заслухали Віталія Васильовича Сою (начальника управління праці та зайнятості).

Департаментом соціальної політики здійснюється постійний моніторинг щодо стану своєчасної виплати заробітної плати на підприємствах, установах та організаціях м. Києва.

Згідно попередніх статистичних даних на 01.11.2016 борг із виплати заробітної плати по місту склав майже 85,7млн грн, що на 3,5% або на 2,9 млн грн більше у порівнянні з попереднім місяцем та на 14,3% або на 10,7 млн грн більше у порівнянні з початком 2016 року.

Станом на 01.11.2016 заборгованість із заробітної плати мала місце на 69 столичних підприємствах, у тому числі:

  • Державний сектор (33 підприємства) – 51,4 млн грн або 60,0 % від загальної суми боргу по місту ;
  • Комунальний сектор (3 підприємства) – 0,9 млн грн (1,0 %);
  • Недержавний сектор (33 підприємства) – 33,4 млн грн (39,0 %).

В розрізі категорій боржників ситуація має наступний вигляд: 56 економічно активних підприємств – 69,6 млн грн або 81,2 % від загального боргу; 5 підприємств, які перебувають в стадії банкрутства – 9,05 млн грн або 10,6% та 8 економічно неактивних підприємств - 7,05 млн грн (8,2 %).

Слід зазначити, що в бюджетних закладах, установах та організаціях столиці, які фінансуються з бюджету міста Києва, відсутня заборгованість із виплати заробітної плати.

Основна причина наявності боргу на підприємствах державного сектору – відсутність державних замовлень на їх продукцію, несвоєчасні розрахунки замовників, у тому числі органів виконавчої влади, за виконані роботи (надані послуги).

Основна причина боргу на підприємствах-боржниках приватного сектору- брак обігових коштів у зв’язку з несвоєчасними розрахунками замовників за виконані роботи (надані послуги), різке зменшення обсягів замовлень або взагалі їх відсутність.

Згідно оперативних даних протягом жовтня 2016 року підприємствами міста, які за даними органів державної статистики на 01.10.2016 значились в переліку боржників, було виплачено 3,7 млн грн заборгованої заробітної плати (за серпень 2016 року та попередні періоди).

Всього ж, завдяки вжитим спільним заходам, протягом січня – жовтня 2016 року підприємствами-боржниками міста було виплачено 51,9 млн грн заборгованої заробітної плати.

Колегія вирішила продовжити роботу щодо проведення постійного (оперативного) моніторингу стану погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях міста, результати якого оперативно та в установлені терміни надавати Мінсоцполітики, Головному управлінню Держпраці у Київській області, структурним підрозділам виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), районним в місті Києві державним адміністраціям для інформації та відповідного (в межах компетенції) реагування з метою вирішення питання виплати заборгованості із заробітної плати працюючим киянам.

Продовжити роботу по координації виконання завдань та заходів Програми зайнятості населення м. Києва на період до 2017 року з подальшим поданням узагальненої інформації Київській міській раді та Міністерству соціальної політики України.

Здійснювати координацію роботи по зазначеним напрямкам управлінь праці та соціального захисту населення районних в місті Києві державних адміністрацій.

2. Заслухали Володимира Віталійовича Струтинського (головного спеціаліста відділу управління персоналом) щодо стану проведення перевірки працівників Департаменту відповідно до Закону України «Про очищення влади».

На даний час перевірку, передбачену Законом України ”Про очищення влади” пройшли 84 працівника Департаменту.

Слід зазначити, що висновки по працівникам Департаменту щодо проведення перевірки, передбаченої Законом України ”Про очищення влади” від податкових органів надходять із значним запізненням. У деяких випадках різниця сягає від 1 до 3-х  місяців від дати реєстрації висновку в податковій інспекції і часу надходження до Департаменту.

Всі працівники поінформовані про необхідність надання на вимогу податкових органів необхідних документів для їх оперативного опрацювання.

Колегія вирішила:

- здійснювати щотижневий моніторинг щодо стану проведення перевірки податковими органами працівників Департаменту по яким не надійшли відповідні висновки.

- у разі потреби, додатково підготовити відповідні запити до податкових інспекцій.

- провести інформаційно - роз’яснювальну роботу серед працівників Департаменту про необхідність надання на вимогу податкових органів необхідних документів для їх оперативного опрацювання.

3. Заслухали Наталію Василівну Григоренко (начальника відділу житлових субсидій) про стан надання житлових субсидій населенню міста Києва з початком опалювального періоду.

Прийом громадян, які звертаються за призначенням житлової субсидії, проводиться щоденно у зручний для населення час в управліннях праці та соціального захисту населення районних в місті Києві державних адміністрацій (далі-Управління) та у 58 філіях органів соціального захисту населення, які розміщені в приміщеннях житлових організацій.

Постійно вживаються заходи для покращення якості та оперативності обслуговування громадян, забезпечення дотримання вимог законодавства під час прийому документів для призначення житлової субсидії та дотримання встановлених строків призначення та перепризначення на наступний термін.

Для уникнення черг та зручності мешканців міста Києва, прийом документів для призначення субсидії провадиться за попереднім записом, продовжено години прийому громадян та, при необхідності, забезпечено роботу у вихідні дні.

Громадяни з обмеженими фізичними можливостями, які за станом здоров’я або з інших поважних причин не можуть особисто звернутися до органів соціального захисту, отримують допомогу в оформленні документів на призначення субсидії на дому від соціальних працівників Київського міського територіального центру та 11 районних територіальних центрів.

З метою уникнення черг та соціальної напруги серед мешканців міста до роботи з призначення житлових субсидій залучаються працівники Територіальних центрів соціального обслуговування та центрів соціальної служби сім'ї, дітей та молоді, інших підрозділів. Розглядається питання щодо залучення громадян, які стоять на обліку у центрі зайнятості, як такі що шукають роботу.

Станом на 01.12.2016 в місті Києві загальна кількість домогосподарств, які користуються житловою субсидією становить 236,885 тис., що становить 22,4 % від загальної кількості сімей в місті Києві.

Середньомісячний розмір житлової субсидії складає 658,9 грн., а середній розмір субсидії у листопаді 2016 року становить 1735,8 грн.

Загальна сума призначених субсидій станом на 01.12.2016 склала 1 434 486,3 тис. грн.

Перераховано коштів організаціям/надавачам послуг на суму 925 195,1 тис. грн. Заборгованість становить – 554 902,7 тис. грн.

Станом на 02.12.2016 року у жовтні 2016 року майже 99,4 % домогосподарств, у яких закінчився термін дії житлової субсидії, субсидія перепризначена на новий термін, в автоматичному режимі без залучення заявників з врахуванням нарахувань на опалення, у листопаді 2016 року -       97 %.

100% діючих житлових субсидій було перераховано в автоматичному режимі з врахуванням нарахувань на опалення у жовтні 2016 року, відповідно до кількості опалювальних днів та у листопаді 2016 року – з врахуванням опалення повного місяця.

Щоп’ятниці Департаментом проводиться моніторинг щодо стану перепризначення житлових субсидії на новий термін.  Про результати моніторингу Департамент інформує Мінсоцполітики щотижнево.

Організовано злагоджену роботу між Управліннями та виробниками/виконавцями послуг з централізованого опалення (теплопостачання), послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення щодо повернення коштів невикористаних сум субсидії.

Станом на 02.12.2016 загальна сума поверненої до державного бюджету невикористаної субсидії (згідно з актами) складає 92,21 млн грн.( з врахуванням корегування сум невикористаної субсидії, відповідно до листа ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» від 29.11.2016 № 37/КД/4/780).

Згідно інформації Мінсоцполітики, по місту Києву цільовий показник щодо орієнтовної чисельності сімей, які можуть отримувати субсидію в опалювальний період 2016-2017 років становить 397 599 домогосподарств. До структурних підрозділів соціального захисту населення Департаментом доведені цільові показники щодо орієнтовної чисельності сімей, які можуть отримувати субсидію в опалювальний період 2016-2017 років в розрізі районів.

Відповідно до змін Управліннями проведено донарахування вартості житлових субсидій населенню на придбання твердого палива і скрапленого газу на суму 16,00 тис. грн.

Станом на 01.12.2016 субсидію на тверде паливо та скраплений газ призначено 42 домогосподарствам на загальну суму 109,7 тис. грн. Заборгованість станом 01.12.2016 становить 43,1 тис. грн.

Колегія вирішила продовжити роботу щодо забезпечення:

1.1 прийому громадян, які звертаються за призначенням субсидій на оплату комунальних послуг щоденно та в зручний для населення час;

1.2. безперебійної роботи телефонів «гарячих ліній».

2. Вжити заходів щодо проведення:

2.1. призначення та перепризначення житлових субсидій, відповідно до визначених термінів та розсилки отримувачам житлових субсидій повідомлень про призначення/перепризначення субсидій з початком опалювального періоду;

2.2. інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення з питань надання субсидій.

Перейти до спискуВерсiя для друку