Головна  →  Офіційні новини  →  3 серпня 2015

Надання пільг з урахуванням сукупного доходу сім’ї

Надання пільг з урахуванням сукупного доходу сім’ї

Верховною Радою України 28 грудня 2014 року прийнято Закон України „Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України” (від 28.12.2014 № 76-VIII), яким внесено до окремих законів України зміни, згідно з якими з 01 липня 2015 року пільги надаються окремим категоріям пільговиків, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

На виконання зазначеного Закону Урядом постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 № 389 затверджено Порядок надання пільг окремим категоріям громадян  з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Дохід сім’ї, який дає право на податкову соціальну пільгу, у 2015 році становить 1710 гривень.

Зазначена норма застосовується при наданні пільг з оплати:

- житлово-комунальних послуг (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів);

- придбання палива та скрапленого газу;

- встановлення та користування квартирним телефоном.

До членів сім'ї пільговика належать (стаття 51 Бюджетного кодексу України): дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи; особа, яка проживає разом з інвалідом війни I групи та доглядає за ним, за умови що інвалід війни не перебуває у шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, який має право на пільги, та проживає разом з ним.

У разі коли середньомісячний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, пільговик має право на отримання пільг протягом шести місяців з місяця визначення відповідного права.

Дія цього Порядку поширюється на наступні категорії громадян  (пільговиків, які повинні підтверджувати своє право на отримання пільги):

  1. учасники війни;
  2. члени сім”ї загиблого(померлого) ветерана війни;
  3. особи з особливими заслугами перед Батьківщиною;
  4. батьки померлої особи з особливими заслугами;
  5. вдови (вдівець) особи з особливими заслугами;
  6. особи з особливими трудовими заслугами;
  7. батьки померлої особи з особливими трудовими заслугами;
  8. вдови (вдівець) особи з особливими трудовими заслугами;
  9. діти війни;
  10. жертви нацистських переслідувань, ст. 6 (1) - 6 (4);
  11. багатодітні сім’ї;
  12. дитячі будинки сімейного типу;
  13. прийомні сім'ї;
  14. сім'я опікуна (піклувальника);
  15. опікун дітей померлого громадянина, смерть якого пов”язана з ЧАЕС (3 категорія);
  16. дружина (чоловік) (ЧАЕС) померлого громадянина (3 категорії);
  17. дитина (ЧАЕС) інвалід;
  18. працівник служби цивільного захисту на пенсії;
  19. батьки та члени сім'ї працівника служби цивільного захисту, який загинув (помер) або пропав безвісти;
  20. міліціонер на пенсії;
  21. непрацездатний член сім”ї загиблого міліціонера;
  22. податковий міліціонер на пенсії;
  23. непрацездатний член сім”ї загиблого  податкового міліціонера;
  24. працівник кримінально-виконавчої системи на пенсії;
  25. непрацездатний член сім”ї загиблого  працівника кримінально-виконавчої системи.

 При цьому, залишається незмінним порядок надання пільг для:

  1. учасників бойових дій;
  2. інвалідів війни 1-3 груп;
  3. реабілітованих осіб;
  4. опікунів дітей померлого громадянина, смерть якого пов”язана з ЧАЕС (1, 2 категорія);
  5. дружин (чоловіків) (ЧАЕС) померлого громадянина (1,2  категорії);
  6. постраждалих осіб внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 та 2 категорій (ліквідатор та потерпілий);
  7. ветеранів військової служби;
  8. вдів (вдівців) ветерана військової;
  9. ветеранів органів внутрішніх справ;
  10. вдів (вдівців) ветерана органів внутрішніх справ;
  11. ветеран державної пожежної охорони;
  12. вдів (вдівець) ветерана державної пожежної охорони;
  13. ветеранів Державної служби спеціального зв”язку;
  14. вдів (вдівців) державної служби спеціального зв”язку;
  15. ветеранів служби цивільного захисту;
  16. вдів (вдівців) ветерана служби цивільного захисту;
  17. ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби;
  18. вдів (вдівців) ветерана Державної кримінально-виконавчої служби;
  19. ветеранів податкової міліції;
  20. вдів (вдівців) ветерана податкової міліції;
  21. батькі та членів сім'ї працівника Державної служби спеціального зв'язку, який загинув (помер), пропав безвісти або став інвалідом;
  22. військовослужбовців СБУ на пенсії;
  23. вдів (вдівців) військовослужбовця, її (його) діти;
  24. дружин (чоловіків) військовослужбовця, який пропав безвісти, її (його) діти;
  25. батьків загиблого військовослужбовця;
  26. інвалідів військової служби.

 До сукупного доходу сім'ї пільговика включаються нараховані:

  • пенсія;
  • заробітна плата;
  • грошове забезпечення;
  • стипендія;
  • соціальна допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форми власності);
  • доходи від підприємницької діяльності.

Для працездатних осіб, у яких відсутні доходи (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, вищих навчальних закладах, осіб, призваних на строкову військову службу), та фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на відповідний місяць (1218,0 грн).

Для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні двох прожиткових мінімумів (2436,0 грн), установлених для працездатних осіб, для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, - трьох прожиткових мінімумів (3654,0 грн), установлених для працездатних осіб.

Згідно вищевказаного Порядку надання пільг, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення не пізніше вересня 2015 року визначають право пільговика на отримання ним пільги з липня 2015 року (в подальшому – протягом 10 днів після отримання інформації про доходи пільговика та членів його сім’ї).

Отже, щоб отримати пільгу з 1 липня 2015 року, громадянин повинен подати декларацію про доходи сім’ї пільговика, а також довідки про доходи свої та членів сім’ї (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги) за шість місяців, що передують місяцю звернення, або документи, що підтверджують відсутність доходів за такий період не пізніше вересня поточного року.

Для непрацюючих пільговиків, які отримують лише пенсію і соціальні допомоги, право на отримання пільги з 1 липня розраховується автоматично згідно інформації, отриманої від територіальних органів Пенсійного фонду України за результатами обміну електронними базами даних.

У разі коли середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, пільговик має право на отримання пільг протягом шести місяців з місяця визначення відповідного права, а у разі визначення права у липні - вересні 2015 року – протягом шести місяців починаючи з 1 липня 2015 року.

Пільговики, які відповідно до рівня доходів втратять право на пільги, можуть звернутися до управління соціального захисту населення за оформленням житлової субсидії. Таким громадянам субсидія оформлюється у першочерговому порядку.

Органи соціального захисту населення мають право робити запити та безоплатно отримувати від територіальних органів ДФС, інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування інформацію, необхідну для перевірки достовірності даних, отриманих від пільговиків.

Надання пільг припиняється: 

- якщо пільговиком приховано або навмисно подано недостовірні дані про доходи будь-кого із членів сім’ї пільговика, що вплинуло на визначення права на пільги, - з місяця, в якому виявлено порушення;

- за заявою пільговика - з місяця, що настає за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою.

Декларація про доходи сім'ї пільговика (завантажити).
Перейти до спискуВерсiя для друку