Інформація про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати в місті Києві станом на 01.02.2017 року

 1. Бюджетна сфера та комунальні підприємства

Згідно статистичних даних на 01.02.2017 в місті Києві відсутня прострочена заборгованість із заробітної плати в установах та організаціях, що фінансуються за рахунок коштів міського бюджету.
Однак слід відмітити, що згідно статистичних даних на 01.02.2017 існувала  заборгованість із виплати заробітної плати на 2 комунальних підприємствах міста у сумі 0,4 млн грн.

2. Загальна ситуація

Згідно статистичних даних на 01.02.2017 борг із виплати заробітної плати по місту склав майже 74,4 млн грн, що на 2,7% або на 2,1 млн грн менше у порівнянні до попереднього місяця.
Заборгованість із заробітної плати на 01.02.2017 мала місце на 64 столичних підприємствах, у тому числі:

  • Державний сектор (31 підприємства) – 45,4 млн грн або майже 61,1 % від загальної суми боргу по міст;
  • Комунальний сектор (2 підприємства) – 0,4 млн грн (0,5 %);
  • Недержавний сектор (31 підприємства) – 28,5 млн грн (38,4 %).

В розрізі категорій боржників ситуація має наступний вигляд:

  • 54 діючих (економічно активних) підприємств – 50,0 млн грн або 67,3% від загального боргу;
  • 6 підприємств, які перебувають в стадії банкрутства – майже 10,6 млн грн або 14,3%
  • 16 економічно неактивних підприємств - 13,7 млн грн (18,4 %).

 3. Аналіз ситуації на найбільших боржниках

Найбільшими боржниками по місту на 01.02.2017 є:

  • Державні підприємства, що є учасниками Державного концерну “Укроборонпром”, загальна сума заборгованості яких склала 21,6 млн грн.
  • Державні підприємства, що знаходяться у сфері управління:

-                Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (10,1 млн грн);
-                Міністерства аграрної політики та продовольства України (5,0 млн грн);
-                Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (2,3 млн грн);
-                Міністерства екології та природних ресурсів України (2,2 млн грн);
-                Фонду державного майна України (1,2 млн грн) тощо.

 4.Вжиті заходи

Так, протягом січня – лютого 2017 року структурними підрозділами з питань праці міста:
-       проаналізовано ситуацію на 61 підприємству-боржнику із виплати заробітної плати, інформацію по яких передано до контролюючих та правоохоронних органів для вжиття відповідних заходів реагування до посадових осіб підприємств за порушення законодавства про працю та оплату праці;
-       керівникам підприємств надано 135 рекомендацій щодо усунення виявлених порушень чинного законодавства та недопущення їх в подальшому.
-            надіслано 10 листів - звернень (подань) до власників або уповноважених ними органів по 8 підприємствах-боржниках щодо сприяння погашенню боргів та притягнення до відповідальності посадових осіб цих підприємств.

За інформацією Головного управління Держпраці у Київській області за січень – лютий 2017 року проведено 9 перевірок підприємств боржників додержання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
За результатами перевірок внесено 5 приписів, складено 5 протоколів про адміністративне правопорушення за ст.41 КУпАП, які направлено до районних судів м. Києва. Матеріали 3 перевірок направлено до правоохоронних органів за ознаками ст. 175 Кримінального Кодексу України.
За не усунення виявлених порушень вимог законодавства про оплату праці або недопущення до проведення перевірки складено протоколи та винесено 2 постанови згідно статті 188-6 КУпАП з накладенням штрафу у розмірі 1700 гривень.
Стан погашення заборгованості із заробітної плати щомісячно розглядається на засіданнях міської та районних тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.
Протягом січня - лютого 2017 року проведено 23 засідання таких комісій, (у т. ч. у лютому - 13 засідань), на яких заслухано 112 керівників підприємств-боржників, всіх їх попереджено про відповідальність за порушення законодавства про працю та оплату праці.
З керівниками підприємств-боржників проводиться відповідна робота щодо скорочення непродуктивних витрат та оптимізації структури підприємств; активізації проведення претензійно-позовної роботи з дебіторами; складання графіків погашення заборгованості із заробітної плати в найкоротші терміни, з урахуванням фінансових можливостей підприємств та забезпечення їх виконання.
Згідно оперативних даних протягом лютого 2017 року підприємствами міста, які за даними органів державної статистики на 01.02.2017 значились в переліку боржників, було виплачено 1,3 млн грн заборгованої заробітної плати (за грудень 2016 року та попередні періоди).
Всього ж, завдяки вжитим спільним заходам, протягом січня – лютого 2017 року підприємствами-боржниками міста було виплачено 3,3 млн грн заборгованої заробітної плати.

Питання забезпечення своєчасної виплати заробітної плати на підприємствах міста та вирішення проблеми заборгованості з її виплати знаходяться на постійному контролі.

Версiя для друку